Primorski plesi, »Stu ledi naj pride noter…«

Plesi Slovenskega Primorja so novejšega izvora in se stilno razlikujejo od plesov ostalih slovenskih pokrajin. Zaradi bližine Trsta in Gorice je tako v plesih v mandrijerski noši opazen meščanski vpliv. Primorke iz okolice večjih središč so nosile obleke izdelane iz boljšega blaga, ki so jih še dodatno krasile s svilenimi rutami in nakitom. Noše, zlasti praznične, so zrcalile gmotno stanje lastnikov. Primorske plese odlikuje mehkoba gibov, zibanje v bokih, umirjenost in eleganca. Pogosto se najprej samo s prsti dotaknejo tal, preden naredijo korak.

Primorci so največ plesali na svatbah, na šagrah, veselicah ob vaških žegnanjih in pred skupnim odhodom fantov v vojsko. Najpomembnejši praznik pa je bila majenca, ki je bila v maju glasnica pomladi, veselja in ljubezni. Takrat so postavljali mlaje in obvezno pripravljali plese. Za to so bili zadolženi posebej izbrani fantje, parterji, ki so nosili sinje modro nošo, na glavi pa slamnik, ki je bil bogato okrašen s cvetjem, zadaj pa so viseli svileni trakovi raznih barv. Pripravili so plesišče, se dogovorili z godci in budno pazili, da ne bi kdo plesal brez plačila. Njihova pravica je bil svečan uvodni ples, šele pozneje so se zavrteli tudi ostali pari. Za dekleta je bila velika čast, če so bila izbrana za prvi ples, ki je bil osrednji dogodek vaške prireditve in zato družbeno in socialno zelo pomemben. Vsa vas je opazovala tiste, ki so plesali prvi ples in marsikateri zakon je bil sklenjen na podlagi izbora za prvi ples.

Za ples je igrala manjša pihalna godba ali pa so plesali ob zvokih violine, klarineta in basa. Tudi mi vas vabimo na ples s pesmijo Stu ledi, ki ji bodo sledili uvodni ples stu ledi, nato lender, špic polka, stara polkica, različne variante sotiša in na koncu mazurka.

Plesna priredba: Mirko Ramovš  Glasbena priredba: Julijan Strajnar