O NAS

Smo prva veteranska skupina v Sloveniji

Naši začetki segajo v leto 1982. Že samo ime skupine, ki smo si ga nadeli »COF – Klub optimističnih folkloristov« pove, da skupino sestavljamo plesalke, plesalci in muzikanti, ki kljub številu »križev«, ki jih nosimo, z veseljem in radostjo ohranjamo slovensko ljudsko izročilo.

V mladosti smo bili vsi člani različnih študentskih folklornih skupin iz vse Slovenije, kjer smo vzljubili slovenski ljudski ples do te mere, da je postal naš način življenja in si ga prizadevamo ohranjati za prihodnje generacije.

Delujemo v javnem interesu. Slovenske ljudske plese uspešno predstavljamo, tako doma, kot po svetu. S plesom in petjem osvajamo evropske dežele, prav tako pa smo pogledali tudi čez Atlantik v Mehiko, Brazilijo in na Tahiti. Tujci občudujejo naše narodne noše. Zelo so navdušeni tudi nad našo plesno izraznostjo. Nastope imamo po vsej Sloveniji, oskrbovancem domov starejših občanov pa znamo nemalokrat na obraz priklicati spomine iz mladih dni.

Danes skupina šteje 57 plesalk in plesalcev ter 5 godcev. Naši koraki morda niso več tako poskočni kot nekoč, vendar so desetletja plesnih izkušenj opazna v vsakem plesnem koraku.

Pred nami je velik dogodek, 40. obletnica delovanja skupine, ki ga bomo obeležili z gala koncertom v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani v mesecu oktobru 2022.

ZAKAJ TAKO RADI PLEŠEMO PRI COF-U

Almira 1
Zdravo!

»K folklori rada hodim zaradi veselja do plesa in petja, zaradi druženja z ostalimi folkloristkami in folkloristi, klepetanja med pavzami, masiranja ramen "zmatranih" soplesalk in soplesalcev. V glavnem je zelo zabavno in zelo naporno za korepetitorja, ker moramo ponavaljti kar sproti pozabimo. Leta?! Ampak vse moraš vzeti za dobro in se ne sekirati. "Vaja dela mojstra!"«

Almira Maračić

IMG_20220512_222626
ZAKAJ FOLKLORA

»K folklori me vleče od kar vem zase. Začelo se je že v mali šoli. Všeč mi je bila razgibana glasba in raznovrstnost instrumentov. Domače petje, ki me je spominjalo na trenutke s staro mamo in njenimi sorodnicami in prijateljicami. Drugačne, a tako zelo zanimive in lepe so bile obleke, ki so jih folklorniki nosili! In seveda ples! Srčika mojega udejstvovanja v folklornih skupinah. Kasneje se je vsemu temu navdušenju pridružila še želja ohranjati našo kulturo in običaje. In po več letih učenja in vaj še možnost širiti in ponesti naše izročilo v druge dežele. Več let sem dihala in živela folkloro. Nato je prišel čas za materinstvo in posledično sem precej izpregla, a v srcu sem že odštevala do trenutka, ko bom spet lahko obula plesne čeveljce. COF mi predstavlja odlično priložnost, da se tudi kot bivša maroltovka, vrnem na plesni parket v družbi starih znancev. Hkrati pa je zame idealni način samonege, kjer sem lahko spet jaz jaz. Mesto, kjer spet oživim svojo strast do plesne in oblačilne kulture, se sprostim in uživam v odlični družbi.

Se vidimo?«

Mojca Kolenko

BITI V FS COF JE FAJN

»Tudi če vodim svojo folklorno skupino v domačem kraju, sem se že nekaj časa želela vključit v FS COF. Ko sem prišla, sem se takoj počutila dobro sprejeta. Po vajah grem vedno dobre volje domov, kljub temu, da se moram peljat še kakšno uro stran. V FS COF sem se vključila zato, ker mi folklorni ples, poslušanje melosa etno glasbe in osvajanje plesnih korakov pomaga pozabiti na vsakdanjik in ker se takrat počutim živa. Ni važno koliko si star, koliko znaš, kako zgledaš, važno je, da uživaš v tem, kar imaš rad in si zato dobre volje. In če je to v družbi prijateljev, članov FS COF, ki so podobnega mnenja, kaj je lahko še boljšega?«

Marjeta Preželj

Andrej
Zakaj sem rad pri COF-u

»COF mi omogoča plesanje, petje in druženje. Vse to so pomembni kamenčki za zdravo in zadovoljno življenje.«

Andrej Demšar